Beleggen in grafeen (graphene)

Grafeen (in het Engels graphene genoemd)

Grafeen komt meer en meer onder de aandacht en zal waarschijnlijk de toekomst van veel producten veranderen. Deze stof bestaat uit een enkellaagsvlak van koolstofatomen en is hierdoor het platste materiaal ter wereld. Het materiaal (de grondstof) is door André Geim en Kostya Novoselov ontdekt en hiervoor hebben beiden de Nobelprijs ontvangen.

Volgens wetenschappers zal de stof voor een revolutie zorgen en zal de wereld waarschijnlijk veranderen. De EU zal de ontwikkeling van het gebruiken van dit materiaal van de toekomst subsidiëren omdat men verwacht dat “grafeen net zo belangrijk voor de eenentwintigste eeuw kan zijn als dat plastic was voor de vorige eeuw”. Ondanks de grote mogelijkheden zijn er ook sceptische geluiden te horen van wetenschappers die aangeven dat grafeen niet makkelijk te verwerken is tot een bruikbaar materiaal. Maandag 28 januari werd bekendgemaakt dat er voor een looptijd van 10 jaar onderzoek zal worden gedaan naar de ontwikkeling en toepassing van dit materiaal van de toekomst. Het onderzoek krijgt een subsidie van 1 miljard Euro en is één van de Future Emerging Technology projecten.


Voordelen van grafeen

 • Grafeen kan stroom veel beter geleiden dan koper
 • Grafeen is één van de beste halfgeleiders, tot wel honderd keer sneller dan bijvoorbeeld silicium
 • Het materiaal is extreem dun
 • Grafeen is 100 tot 300 sterker dan staal
 • Grafeen is sterker dan diamant
 • Grafeen beschikt over unieke optische eigenschappen
 • Grafeen kan waarschijnlijk silicium in elektronica vervangen

Diverse toepassingen

beleggen invest in graphene grafeen moleculen aandelen stocks

Aan mogelijke toepassingen kan men denken aan zonnepanelen, televisies, computers, smartphones, tablets maar ook accu’s en batterijen. Deze producten zullen door de toepassing van deze wonderlijke stof sterker, dunner en lichter worden en voor batterijen verwacht men een langere gebruiksduur. Zelfs buigzame beeldschermen/elektronica zullen tot de mogelijkheden gaan behoren.

Grafeen/graphene en de beurs

Om eventueel te profiteren van de toekomst die grafeen/graphene kan bieden kan er worden belegd in bedrijven die een band met deze stof hebben. Een verband kan zijn door middel van patenten/octrooien in de toepassing van grafeen of voor het verwerken of produceren van grafeen. Beleggers hebben de keuze uit een ruim aanbod en hier volgen een aantal aandelen met een link met grafeen:

 • Nokia (NKO1V)
 • Samsung (SMSN)
 • SanDisk (NASDAQ:SNDK)
 • Lomiko Metals (LMR-V)
 • Aixtron SE (XETRA:AIXA)
 • CVD Equipment Corporation (NASDAQ:CVV)
 • Focus Graphite (PINK:FCSMF)
 • GrafTech International (NYSE:GTI)

Bezoek het forum door deze link aan te klikken om meer te lezen over het beleggen in grafeen/graphene. 

Disclaimer: bovenstaande aandelen zijn geen advies tot koop en voordat u overgaat tot het aanschaffen van aandelen die verband hebben met grafeen/graphene dient u zelf onderzoek te doen.

brokers vergelijken meisje