Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Beleggers ABC - O


Uw advertentie hier?


Beleggers ABC – O

Obligatie

Schuldbrief die doorgaans recht geeft op een vaste rente en op terugbetaling van de hoofdsom aan het einde van de looptijd. Andere aflossingsschema’s zijn ook mogelijk. Klik hier om meer over obligaties te lezen.

Obligatiefonds

Een beleggingsfonds dat alleen belegt in obligaties.

Omzet

Bij effecten: totaal aantal verhandelde stukken tijdens een bepaalde periode. Bij ondernemingen: totaal afgenomen goederen/diensten vermenigvuldigd met de prijs.


Onderliggende waarde

Aandelen, obligaties, valuta, goederen, grondstoffen of andere waarden waarop de waarde van een optie of future is gebaseerd. Zo heeft een aandelenoptie Royal Dutch Shell het aandeel Royal Dutch Shell als onderliggende waarde en een AEX-optie de AEX, hetzelfde heldt voor onder andere sprinters, turbo’s en speeders.

Open koop

Het kopen van een optie waarbij de belegger een recht koopt tegen betaling van een premie (prijs van optie). Een openingskoop wordt tenietgedaan door een sluitingsverkoop.

Open verkoop

Het verkopen of schrijven van een optie terwijl men die niet heeft. De belegger neemt een plicht op zich in ruil voor de premie. Een openingsverkoop wordt tenietgedaan door een sluitingskoop.

Open-end beleggingsfonds

Een open-end beleggingsfonds bestaat uit een variabele hoeveelheid aandelen. Als er per saldo vraag is naar het fonds, worden extra aandelen uitgegeven. Als er meer aanbod is dan vraag, koopt het fonds aandelen in. Een closed-end beleggingsfonds is daarentegen niet verplicht om aandelen in te kopen of uit te geven.

Openingskoers

Eerste koers op de eerste handelsdag van een effect.

Operationele kosten

Kosten voor administratie, marketing, het bewaren van effecten, accountants, juristen, toezicht en soortgelijke kosten.

Opkomende landen

Landen met een snelgroeiende economie zoals India, Mexico en Brazilië.

Optie

Een optie geeft de koper het recht om gedurende een overeengekomen periode een afgesproken hoeveelheid van de onderliggende waarde te kopen of te verkopen tegen een afgesproken prijs. Met onderliggende waarde bedoelt men bijvoorbeeld aandelen, een index of een valuta. Degene die het recht heeft, wordt de houder of koper genoemd. Degene die de plicht heeft wordt de schrijver of verkoper genoemd. Er zijn call- en putopties.

Optieovereenkomst

Formulier dat dient te worden ondertekend alvorens men in opties mag handelen. Dit is ter bescherming van de belegger aangezien het hier om een complex product gaat.

Optiepremie

De prijs van een optie. De optiepremie is variabel en bestaat uit de intrinsieke waarde plus de tijd- en verwachtingswaarde.

Optieserie

Opties van een bepaalde klasse met een bepaalde looptijd en uitoefenprijs.

Orderstatus

De stand van zaken (lopend en uitgevoerd) over opgegeven opdrachten.

Out-of-the-money

Een optie is out-of-the-money als bij een calloptie de beurskoers lager is dan de uitoefenprijs. Bij een putoptie geldt het omgekeerde.

Klik hier om het beleggersforum te bezoeken

 

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.