Traden met trackers neemt toe bij beleggers

Dividend trackers
Traden met trackers neemt toe bij beleggers
Auteur: Hans Oudshoorn

Voor veel beleggers is het spannend de eerste stappen op de beurs te zetten en een aandeel te kopen. Is de stap eenmaal gezet, dan is mijn ervaring dat beleggers vanwege de mogelijke rendementen na verloop van tijd nieuwsgierig worden naar de wereld van traders. Deze actieve beleggers spelen zowel bij een stijging als daling in op de beweging van een aandeel of index. Nu is trading een van de moeilijkste vormen om je geld aan het werk te zetten op de beurs. Succesvolle traders hebben een ijzeren discipline, werken volgens een vast plan en wijken daar niet van af. Hieronder ligt ik het traden met trackers verder toe.

Traden met trackers

De meeste traders nemen hun koop- en verkoopbeslissingen op basis van technische analyse en gebruiken beleggingsinstrumenten als futures, opties en Sprinters om in te zetten op de verwachte richting. Deze hefboomproducten zijn hier geschikt voor, maar raad ik niet aan om mee te beginnen als trader. Droog oefenen met een schaduwportefeuille kan, maar met ‘monopolygeld’ doet het je niets als je visie niet of wel uitkomt: je ervaart geen emoties als angst en hebzucht.

Beleggers die mijn columns weleens lezen weten dat ik om risico’s te spreiden graag met trackers werk. De tracker leent zich echter ook prima om op een rustige manier kennis te maken met trading. Ben je nog niet bekend met trackers, klik dan hier voor een verdere uitleg. In dit artikel richt ik me overigens alleen op het inspelen van een verwachte stijging met AEX-trackers.

Dual MA voor traden met trackers moving average trackers
Dual MA (Moving Average) voor traden met trackers
(klik op de afbeelding om deze te vergroten)

Het dual MA

In bovenstaande grafiek zie je drie lijnen: een zwarte, een oranje en een blauwe. De zwarte geeft het koersverloop van de AEX-index weer, de oranje het MA(10) en de blauwe het MA(50). MA betekent moving average ofwel voortschrijdend gemiddelde. Het MA(10) berekent over een periode van tien dagen de gemiddelde koers van de AEX, het MA(50) doet hetzelfde over de afgelopen vijftig dagen. Iedere dag zijn de berekeningen opnieuw gemaakt: de nieuwste slotkoers vervangt daarbij de oudste slotkoers. Op deze manier ontstaat een voortschrijdende reeks gemiddelden, in deze grafiek over de afgelopen anderhalf jaar. Technisch analisten spreken kortweg van een ‘koersgrafiek met een dual MA’.

Een dual MA wordt ook wel een indicator genoemd en technisch analisten maken hier graag gebruik van: maakt de beweeglijkheid van koersen het lastig als belegger hierop in te spelen, het MA helpt bij het bepalen van de richting. Hierbij strijkt het MA(10) de dagelijkse korte bewegingen van de AEX glad (volgt de AEX wel nauwgezet) en geeft het MA(50) de onderliggende trend weer.

De interpretatie van het dual MA is als volgt:

  • Korte MA > lange MA = positieve kruising = ↑  
  • Korte MA < lange MA = negatieve kruising =

Je kunt deze indicator gebruiken om ‘kantelpunten’ in de markt te vinden. Zo steeg het MA(10) begin december 2010 en 2011 door het MA(50) en kondigde daarmee een stijging aan. Deze momenten zijn te herkennen aan de grote groene pijlen in de grafiek. In beide gevallen kwam de stijging ook; deze bedroeg ongeveer 20 punten. Omgerekend naar AEX-trackers is dat een stijging van € 2.

De echte actiemomenten (signalen) voor jou als belegger liggen bij een verandering van de trend. Dat betekent instappen met AEX-trackers (kopen) op het moment dat er een groene pijl verschijnt en uitstappen (verkopen) als er een rode pijl verschijnt. Het betekent overigens niet dat je met deze indicator de heilige graal in handen hebt. De paarse cirkel markeert ook een instapmoment, helaas volgde er geen stijging. Wel kreeg je snel een verkoopsignaal (rode pijl), zodat de schade beperkt bleef. De schade was ongeveer 5 punten ofwel € 0,50 cent per AEX-tracker.

Samengevat heb je met het dual MA een objectieve indicator die je helpt bij het nemen van je beslissingen. Sterker nog, met de indicator blijf je de grootste tegenstanders van traders, angst en hebzucht, de baas. Gecombineerd met trackers kun je zonder hefboom de eerste stappen zetten als trader.

Meer inspiratie op doen? Koop onderstaand boek:

trackers smalle banner boek beleggen voor dummies 2012

Hans Oudshoorn is te volgen via Twitter, klik hier.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.