Koersen AEX index en BEL20 omhoog

Euro bankbiljetten

De beurzen in Brussel en Amsterdam begonnen vandaag licht hoger ten opzichte van de slotkoersen van gisteren en naarmate de dag vorderde werden de winsten groter. Met name de Spaanse premier zorgde voor een goede stemming op de Europese beurzen. Al weken zijn beleggers onzeker over het uitblijven van een steunaanvraag door Spanje voor hun noodlijdende banken en vandaag liet premier Rajoy weten dat de steunvraag niet meer lang op zich laat wachten. De woorden van de Spaanse premier hadden direct effect op de rentes voor staatsleningen van Spanje en Italië. Voor Spanje was er nog een positieve opsteker, blijkbaar hebben de Spaanse banken ‘slechts’ de helft van de gereserveerde noodsteun nodig. Dit zou betekenen dat de steun bijgesteld kan worden tot 50 miljard Euro.

Verder zijn beleggers in afwachting van de Amerikaanse verkiezingen, algemeen wordt aangenomen dat de zittende president Obama de verkiezingen zal gaan winnen. Of de verkiezingen in Amerika nog effect gaan hebben op de beurzen is niet bekend maar de verkiezingen worden gezien als het hoogtepunt van deze beursweek.

Een ander hoogtepunt is het stemmen over de bezuinigingen in Griekenland. De uitkomst is belangrijk want wanneer de bezuinigingen niet akkoord worden bevonden loopt het land weer het gevaar geen steun te krijgen en dan komt een faillissement dichterbij.


Halverwege de middag kwam er slecht nieuws voor ArcelorMittal, het grootste staalbedrijf ter wereld kreeg een kredietverlaging van kredietbeoordelaar Moody’s. De kredietwaardigheid werd verlaagd van Baa3 naar Ba1 en dit was name een gevolg van de zwakke prestaties, een afgenomen vraag naar staal en lagere staalprijzen. De verlaging van de kredietwaardigheid leek geen effect te hebben op de koers van het aandeel want richting het slot nam de winst zelfs verder toe en beleggers leken het slechte nieuws te negeren of beleggers hebben het waarschijnlijk al ingecalculeerd.

De beurzen in Amerika begonnen de dag goed en aandelen stegen een beetje ten opzichte van de slotstanden van gisteren. Kort na opening stegen de Dow Jones index en de Nasdaq met enkele tienden van een procent. Uiteindelijk sloot de BEL20 de dag af met een mooie winst van +0,93% en de AEX index eindigde +0,68% hoger. Een half uur na het slot van de beurzen in België en Nederland noteerden de Dow Jones index en de Nasdaq +1,3% en +0,7% hoger.

 

Grootste stijgers in de AEX index

 • Air France – KLM +5,31%
 • DSM +4,11%
 • ArcelorMittal +3,16%

Grootste dalers in de AEX index

 • TNT Express -3,77%
 • PostNL -3,06%
 • DE Master Blenders 1753 -2,17%

Grootste stijgers in de BEL20

 • KBC Group +3,02%
 • Nyrstar +2,86%
 • Bekaert +2,32%

Grootste dalers in de BEL20

 • Elia System Operator -0,54%
 • D’ieteren SA -0,42%
 • GDF Suez -0,37%

Volg hier de diverse aandelen via het forum

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Zeer lage tarieven, tot wel 80% goedkoper dan andere Belgische brokers.
Meer info of klant worden >
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Meer info of klant worden >

Bekijk het complete brokeroverzicht >

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*