BEL20 en AEX verliezen weinig terrein

Dalende koersen beurs beurzenVandaag begonnen de Belgische en Nederlandse beurzen de mooie zomerse dag met koersen die rond de slotstanden van vorige week vrijdag stonden. Richting lunchtijd veerden de beurzen nog op tot enkele tienden van een procent winst maar na onder andere enkele sombere berichten rond lunchtijd daalden de AEX index en de BEL20 weer naar de koersen van de ochtend.

Kort na opening van de beurs kwam het nieuws dat de Spaanse overheid waarschijnlijk meer zal moeten gaan hervormen en bezuinigen om dit jaar de begrotingsdoelstellingen te kunnen halen. De Spaanse regering staat voor de zware taak om het begrotingstekort terug te gaan dringen van 9% van het bruto binnenlands product (bbp) naar 6,3%. Verder ziet de Spaanse overheid graag dat de Europese Centrale Bank (ECB) voor een langere periode Spaanse staatsleningen zal opkopen om de rente te drukken. Het land wil hiermee voorkomen dat zij gebruik moeten gaan maken van een omvangrijker reddingsprogramma.

Met de lunch kwam een enigszins somber bericht uit Duitsland, dit was dat Duitsland weinig ziet in het plan van de ECB (Europese Centrale Bank) om een plafond in te stellen op de rendementen op staatspapier van noodlijdende Eurolanden. Met name de spread (het verschil) tussen de hoge en lage rentes tussen de verschillende Eurolanden is behoorlijk aan het oplopen. Zo worden de rentes van bijvoorbeeld Duitsland en Nederland lager maar de rentes van onder andere Italië en Spanje zijn het laatste half jaar vrijwel alleen maar gestegen. Het gevaar zit erin met het plan van de ECB dat de landen met lage rentes waarschijnlijk meer rente moeten gaan verrekenen.

Later in de middag kwam het nieuws dat Griekenland er naar streeft om medio september een akkoord te sluiten met internationale kredietverstrekkers over de bezuinigingsplannen. Bij goedkeuring van de plannen zal een nieuw deel vrij komen voor de financiële steun voor de Grieken. Met deze berichten kunnen beleggers wat meer met beide voeten op de grond staan en voorzichtiger zijn in het aankopen van aandelen.

De futures voor de Amerikaanse beurzen gaven een verdeeld beeld aan voordat de beurzen in Amerika openden en uiteindelijk openden zowel de Dow Jones index als de Nasdaq licht lager. Op het moment dat de beurzen in Brussel en Amsterdam sloten noteerde de Dow Jones index -0,2% en de Nasdaq verloor -0,4%. Mede door de wat sombere berichten en licht lagere koersen daalden de BEL20 en de AEX index lichtjes verder en sloten uiteindelijk op -0,6% voor de AEX en -0,4% voor de BEL20.

 

Grootste stijgers BEL20

 • Mobistar +2,09%
 • GDF Suez +0,65%
 • AB Inbev +0,53%
 • Elia System Operator SA +0,37%
 • Delhaize Group +0,27%

Grootste dalers BEL20

 • KBC Group -5,04%
 • Nyrstar -1,71%
 • Ageas -1,47%
 • D’ieteren SA -1,37%
 • UCB -0,87%

De enige stijgers in de AEX index

 • Heineken +1,62%
 • KPN +0,71%
 • Unilever +0,34%

Grootste dalers AEX index

 • Aperam -4,40%
 • Air France – KLM -3,83%
 • SBM Offshore -3,21%
 • Aegon -3,14%
 • PostNL -2,57%

Volg hier de diverse aandelen via het forum

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Zeer lage tarieven, tot wel 80% goedkoper dan andere Belgische brokers.
Meer info of klant worden >
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Meer info of klant worden >

Bekijk het complete brokeroverzicht >

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*