Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Beleggers ABC - A


Uw advertentie hier?


Beleggers ABC – A

à la baisse

Dit is het verkopen van effecten door een belegger in de verwachting dat de prijzen of koersen ervan gaan dalen zodat men later eventueel tegen een  lagere koers of prijs kan kopen. Hiervoor bestaan beleggingsconstructies die als doel hebben aandelen te kopen als deze in waarde zijn gedaald. À la baisse is dus speculeren op het koersverlies van bijvoorbeeld een aandeel.

à la hausse

Dit is het kopen van effecten door een belegger in de verwachting dat de prijzen of koersen ervan gaan stijgen zodat men later eventueel tegen een hogere koers of prijs kan verkopen. Hiervoor bestaan ook beleggingsconstructies die als doel hebben aandelen te verkopen als deze in waarde zijn gestegen. À la hausse is dus speculeren op de koerswinst van bijvoorbeeld een aandeel.


AAA

Driemaal ‘A’ of ‘Triple A’ is de hoogste score binnen het classificatiestelsel van het kredietrisico van ondernemingen met een lettersysteem, afkomstig van het Amerikaanse Standard & Poor’s of Moody’s Investor Service.

Aandeel

Een aandeel is een belang in een vennootschap. Een aandeel bestond vroeger uit een waardepapier op naam van of aan toonder maar dit komt heden ten dage zelden nog voor. Tegenwoordig bestaat dit uit een inschrijving op naam in een aan­deelhoudersregister. Beleggers handelen voornamelijk in aandelen om hier een positief rendement uit te kunnen halen.

Aandeelbewijs

Een op papier aangetoond bewijs van een aandeel en/of effect. Zie ook ‘aandeel’, dit waardepapier wordt vrijwel niet meer gebruikt en is tegenwoordig vervangen door de opkomst van het elektronisch handelen. Met het bewijs dat aandelen in bezit zijn kan een aandeelhouder dividend ontvangen (alleen wanneer een bedrijf dividend uitkeert). Daarnaast heeft het bezit van aandelen ook vaak het gevolg dat een aandeelhouder stemrecht heeft (al is dit bij kleine aandeelhouders vaak te verwaarlozen).

Aandeelhouder

Een aandeelhouder is de eigenaar van een aandeel of effect. Door een aandeel of effect te bezitten krijgt een aandeelhouder vaak ook een stemrecht, al is dit voor kleine aandeelhouders vrijwel te verwaarlozen. Aandeelhouders met grote belangen hebben ook een groter invloed met hun stemrecht en kunnen eventueel bij stemmingen deze invloed uitoefenen. Naast stemrecht hebben aandeelhouders in sommige gevallen ook recht op dividend, dit is alleen van toepassing als een bedrijf dividend uitkeert.

Aandelenfonds

Een beleggingsfonds dat alleen belegt in aandelen.

Aanwijzen (zie ook assignment)

Wanneer u opties heeft geschreven, loopt u de kans te worden aangewezen (in het Engels: Assignment). Dit betekent dat u de onderliggende waarde (aandelen) tegen de uitoefenprijs moet kopen in het geval van een putoptie, of verkopen in het geval van een calloptie.

Achtergestelde obligatie

Lening die bij faillissement pas wordt terugbetaald nadat gewone obligaties en andere leningen zijn afbetaald. De risico’s zijn iets groter dan van een gewone lening en de rente is meestal iets hoger.

Administratiekantoor

Een kantoor dat aandelen verwerft en daartegenover niet-stemgerechtigde certificaten afgeeft. Wordt soms ingezet als instrument om stemrecht in de aandeelhoudersvergadering binnen een bepaalde partij te concentreren.

Advieskoers

Een verwachte koers bij opening van de beurs of bij aanvang van handel gebaseerd op orders die voorbeurs of voor een handelsonderbreking zijn ingevoerd.

Adviezen

Sommige financiële instellingen, zoals bepaalde banken, geven aan- of verkoopadviezen voor effecten.

AEX index

AEX is de afkorting van Amsterdam Exchanges indeX, deze index is sinds 1994 de officiële graad­meter voor de aandelenbeurs in Amsterdam. Het cijfer van de index wordt gebruikt om de algemene koersbeweging van de aandelenhandel op de Amsterdamse effectenbeurs aan te geven. De AEX index wordt bepaald door de koersen van de 25 grootste/meest verhandelde aandelen (fondsen) op de Amsterdamse beurs te combineren door middel van een weging. Onder deze 25 aandelen (fondsen) in de AEX index zijn een groot aantal ‘multinationals’ aanwezig zoals Royal Dutch Shell, ING en Unilever. Andere ‘trouwe’ waarden in de AEX index zijn Akzo Nobel, Ahold, Heineken en Philips. Aandelen met een sterke weging in de index worden ook wel zwaargewichten genoemd, hierbij kan gedacht worden aan onder andere Arcelor Mittal, Unilever maar ook zeker Royal Dutch Shell.

Afgeleide producten

Beleggingsproducten, zoals opties, futures en hefboomproducten (zoals speeders, sprinters en turbo’s) waarvan de prijs wordt gevormd door de prijs van de onderlig­gende waarden. Deze onderliggende waarden kunnen bijvoorbeeld aandelen en obligaties zijn.

AFM

Autoriteit Financiële Markten. De AFM houdt toezicht op het gedrag van iedereen die actief is op de markt van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. Zo kan de AFM boetes uitdelen aan banken, maar bijvoorbeeld ook aan beleggers die met voorkennis hebben gehandeld.

Agio

Positief koersverschil ten opzichte van de nominale waarde bij de uitgifte van een aandeel of obligatie.

Algemene vergadering van aandeelhouders (AVA)

Het hoogste orgaan binnen een vennootschap. Iedere beursgenoteerde onderneming organiseert elk jaar een dergelijke vergadering. Deze is voor alle aandeelhouders van de betreffende onderneming toegankelijk.

AMX

Index van de 25 fondsen die – na de fondsen in de AEX – de grootste beurswaarde vertegenwoordigen op de Amsterdamse effectenbeurs. Wordt ook wel de ‘Midkap’ genoemd.

Arbitrage

Het gelijktijdig kopen en verkopen van bepaalde effecten op verschillende markten om zo gebruik te maken van prijsverschillen.

As, if and when issued (AIW-handel)

De handel in nog niet uitgegeven effecten.

AVA

Zie Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

AscX

Amsterdam small cap index, afgekort met AscX, deze index aan de Amsterdamse beurs bestaat uit lokale fondsen die niet voldoen om te worden toegelaten tot de AMX (Amsterdam Midkap Index).

Assignment

Melding aan de schrijver van een call-optie of put-optie tot het verkopen en leveren of respectievelijk tot het kopen en leveren van de onderlig­gende waarde tegen de in het optiecontract bepaalde vaste prijs.

At the money optie

Een optie waarbij de strike (uitoefenprijs) van de optie gelijk is aan de koers van de onderliggende waarde.

Klik hier om het beleggersforum te bezoeken

 

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.