Envipco

Beleggen in aandelen beurs Brussel, BEL 20, lokale fondsen, etc.
Plaats reactie
abdel
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 315
Lid geworden op: 14 Jan 2012 13:13
Likes: 108
Contact:

Re: Envipco

Berichtdoor abdel » 14 Feb 2018 10:44

abdel schreef:Ook bij Tomra zien ze een mooie toekomst voor de RVM, uit hun samenvatting van 2017:

We see today a perfect storm in recycling, with TOMRA positioned to help solve the challenges at the heart of several important trends: urbanization, the growing challenge of waste, rising volumes of plastic pollution, and mounting concern over litter in our neighborhoods and nature. The need for a circular economy approach is needed now more than ever before, and gives a real sense of urgency to the work we do and the contribution TOMRA can make in the future.
https://www.tomra.com/en/collection/rev ... cs-in-2017
Verander Tomra door Envipco en reken je rijk :-)


Die perfect storm van Tomra wordt al maar duidelijker.
* Er is de EU packaging directive, die de lidstaten strenge targets oplegt voor "recovery and recycling of packaging waste".
Heel wat landen (zoals Cyprus, Malta maar ook Spanje en Frankrijk) lijken het niet te gaan halen (denk dat de deadline 2020 is) en dan is het inzetten van een deposit system met RVM's een optie met een snel en voorspelbaar goed resultaat.
* Consumenten wereldwijd worden in de media al maar vaker geconfronteerd met de "plastic soup". Geen fraaie beelden, allerlei schattige diertjes gaan daar van dood (op langere termijn wij als top predator ook) en strandvakanties draaien uit op een fiasco. Eén en ander zorgt er zo toch voor dat er een stevig draagvlak ontstaat bij het grote publiek voor oplossingen à la statiegeld. Ook de media werken hier verrassend goed in mee, moeilijke tijden voor de verpakkingslobby vrees ik :-)
* Allerlei multinationals (niet alleen Coca-cola, maar ook Nestlé, Unilever,...) voelen de druk en doen allerlei beloftes en uitspraken in pogingen om zichzelf een duurzaam tintje te geven. Ook de bijhorende budgetten worden vrijgemaakt. Het blijft een soort greenwashing, maar er zal meer PET en blik gerecycleerd en gebruikt worden, en de bronmaterialen worden het meest efficiënt geoogst met RVM's.

Bovenstaande lijkt er dus toe te leiden dat de huidige markt, grofweg op 600 miljoen omzet geschat, over de komende jaren toch naar of zelfs boven het miljard gaat evolueren. Australie, Spanje, Schotland, Malta en Cyprus zijn zekerheden, maar ook Frankrijk, volledig UK, Vlaanderen, Nederland, Ierland, Florida,...
In absolute cijfers is het ongetwijfeld Tomra dat daar het meest van gaat profiteren (ook duidelijk aan het koersverloop van het afgelopen jaar), maar relatief gezien schat ik dat Envipco de grote winner gaat zijn. De huidige omzet van 35 miljoen is een lachertje als je kijkt naar de opportuniteiten enerzijds en hun state of the art portfolio anderzijds. In de USA hebben ze een marktaandeel van 30% kunnen veroveren, stel dat ze in de rest van de wereld nog maar eens 10% halen...
Pijnpuntje hierbij is wel dat ze op dit moment niet genoeg kapitaal hebben om op elke opportuniteit te springen.
Ze moeten dus dringend veel cash uit die patentzaak halen, kapitaal ophalen of samenwerkingen aankondigen met sterke verdelers. Dat laatste zal wel wat wegen op de marges, en dat voorlaatste ligt met de huidige beurskoers wat gevoelig bij de controlerende hoofdaandeelhouder. Die wil zich aan deze prijzen niet laten verwateren. (Vreemd genoeg heeft diezelfde hoofdaandeelhouder begin deze maand wel een pakket aandelen (ongeveer 7,5% ! ) verkocht aan G. Garvey ( voorzitter van de raad van bestuur én de man die Tomra groot maakte) voor nog geen 4 euro per aandeel. Die wordt daarmee met een belang van om en bij de 13% afgetekend de tweede grootste aandeelhouder). Dé andere optie is natuurlijk een merger. Samen met Repant zouden ze direct de nummer 2 op de markt worden, maar met Trautwein halen ze veel goedkoper een partner binnen die toch ook al een eigen netwerk heeft in landen waar Envipco niet of nauwelijks aanwezig is.

Goede sector om in te beleggen, sterk groeiend klein bedrijf, extreem goede vooruitzichten voor het aandeel dus.
Maar ze zullen het wél moeten waarmaken, niet evident. Spannend...
Phil liked last!


abdel
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 315
Lid geworden op: 14 Jan 2012 13:13
Likes: 108
Contact:

Re: Envipco

Berichtdoor abdel » 15 Feb 2018 10:00

Drie maand vertraging in Queensland:
https://www.sbs.com.au/news/qld-contain ... ushed-back
Het Tomra-Cleanaway consortium maakt daar toch een behoorlijk slechte beurt...
14-11-2014 liked last!