NIBC

Beleggen in aandelen beurs Amsterdam, AEX en AMX index, etc.
Plaats reactie
Hunter
Forum elite
Forum elite
Berichten: 3769
Lid geworden op: 01 Sep 2013 14:05
Likes: 865
Contact:

NIBC

Berichtdoor Hunter » 24 Feb 2018 12:50

'NIBC kondigt beursgang in Amsterdam aan'
Gepubliceerd op 23 feb 2018 om 16:32

DEN HAAG (AFN) - De in Den Haag gevestigde bank NIBC gaat volgende week aankondigen een gang naar de beurs in Amsterdam te maken. Dat meldden ingewijden bij de bank aan persbureau Reuters. Het was al langer bekend dat NIBC de mogelijkheden van een beursgang onderzocht.

Mogelijk komt maandag al een bekendmaking naar buiten. NIBC is eigendom van de Amerikaanse investeringsmaatschappij JC Flowers. Naar verluidt wordt de beursgang begeleid door Morgan Stanley, Citigroup, Deutsche Bank, ING en ABN AMRO. De waarde van NIBC zou bij de beursgang tussen 1,5 miljard tot 1,8 miljard euro komen te liggen. NIBC was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.

Bij de publicatie van de cijfers over 2017 eerder deze maand liet NIBC nog weten goede vorderingen te maken bij de voorbereidingen voor een beursgang, hoewel er officieel nog geen besluit was genomen. NIBC kondigde vorig jaar aan te kijken naar de strategische opties, waaronder een beursgang.

Leningen aan MKB-bedrijven

Het middelgrote NIBC verdient zijn geld behalve met hypotheken onder meer met het verstrekken van leningen aan mkb-bedrijven in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. In 2008 wilde JC Flowers de bank nog verkopen aan de IJslandse Kaupthing Bank voor 3 miljard euro, maar die verkoop ging niet door vanwege de financiële crisis.

NIBC zag vorig jaar de winst verdubbelen tot 213 miljoen euro, van 104 miljoen euro een jaar eerder. Topman Paulus de Wilt sprak bij de cijferpublicatie van een ,,zeer sterk jaar'' waarin de Haagse bank onder meer groeide op de hypotheekmarkt.


Hunter
Forum elite
Forum elite
Berichten: 3769
Lid geworden op: 01 Sep 2013 14:05
Likes: 865
Contact:

Re: NIBC

Berichtdoor Hunter » 26 Feb 2018 09:17

NIBC bevestigt gang naar Damrak
Gepubliceerd op 26 feb 2018 om 07:05

DEN HAAG (AFN) - NIBC gaat naar de beurs in Amsterdam. Dat bevestigde de Haagse zakenbank maandag. Bij de publicatie van de cijfers over 2017 eerder deze maand liet het financiële concern nog weten goede vorderingen te maken bij de voorbereidingen voor een beursgang, hoewel er officieel nog geen besluit was genomen.

Het middelgrote NIBC verdient zijn geld behalve met hypotheken onder meer met het verstrekken van leningen aan mkb-bedrijven in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. In 2008 wilde eigenaar JC Flowers de bank nog verkopen aan de IJslandse Kaupthing Bank voor 3 miljard euro, maar die verkoop ging niet door vanwege de financiële crisis.

Eigenaar Flowers wil circa 35 procent van zijn belang noteren op Beursplein 5. Dat proces zal waarschijnlijk de komende weken plaatsvinden, aldus een verklaring. Een en ander is afhankelijk van marktomstandigheden.

Verdubbelde winst

NIBC zag vorig jaar de winst verdubbelen tot 213 miljoen euro, van 104 miljoen euro een jaar eerder. Topman Paulus de Wilt sprak bij de presentatie van de cijfers van een ,,zeer sterk jaar'' waarin de Haagse bank onder meer groeide op de hypotheekmarkt. Bij een notering hanteert NIBC een dividendbeleid waarbij het minimaal 50 procent van de nettowinst wil uitkeren aan aandeelhouders.

NIBC werd in 1945 opgericht als de Nationale Investeringsbank door de Nederlandse regering. De bank moest de wederopbouw na de oorlog helpen financieren. In 1986 werd de bank naar de beurs gebracht. Die notering werd in 1999 beëindigd, toen NIB Capital, een samenwerking tussen ABP en PPGM, een meerderheid van de aandelen kreeg. Sinds 2005 is de bank in handen van investeerder JC Flowers, onder de naam NIBC Bank.