ArcelorMittal

Beleggen in aandelen beurs Amsterdam, AEX en AMX index, etc.
vogelspotter
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 489
Lid geworden op: 26 Aug 2015 19:37
Locatie: maaskant
Contact:

Re: ArcelorMittal

Berichtdoor vogelspotter » 07 Jan 2017 08:27

De zaterdag TYD
7-1-2017
Kris Van Hamme

Zullen grondstoffen een vervolg breien aan het in 2016 ingezette herstel? Ja, al waarschuwen analisten dat het opwaartse potentieel ditmaal beperkter is. Bovendien kan ook hier het populisme de markt verstoren.

Beleggers in grondstoffen hadden eindelijk nog eens reden tot juichen in 2016. De CRB-grondstoffenprijsindex ging 13 procent hoger na vijf opeenvolgende verliesjaren. Die bloedrode reeks was volgens Boris Cukon, grondstoffenspecialist van het mijnbouwaandelenfonds Isatis, zelfs 'de ergste berenmarkt in 100 jaar voor grondstoffen'. Was 2016 dan het begin van een haussemarkt? 'We denken van wel, maar het is een kwestie van selectief te zijn in de grondstoffen', zegt Cukon.

Ook voor ABN AMRO zou 2017 een winstjaar voor grondstoffen moeten worden. 'We zien nog opwaarts potentieel voor de grondstoffenmarkt als geheel, maar wel niet meer zoveel als in 2016', reageert Hans van Cleef, energie-econoom bij de bank. Hij verwijst naar de olieprijs, die zowat verdubbelde tegenover het dieptepunt van vorig jaar. Nogmaals zo'n grote sprong in 2017 lijkt dan weinig realistisch. Ook een metaal als zink (+57 %) was een forse stijger in 2016.

Het winstpotentieel wordt volgens Van Cleef verder beperkt door dreigende tegenwind, in de eerste plaats vanuit de VS. Daar is de dollar aan een stevige klim bezig sinds de verkiezing van Donald Trump. Omdat grondstoffen typisch in dollar verhandeld worden, weegt een duurdere dollar op de vraag.

'Het Amerikaanse monetair beleid kan zo een rem zetten op de grondstoffenprijzen in 2017. Verdere renteverhogingen in de VS kunnen de dollar immers nog duurder maken', aldus Van Cleef. Een eventuele verstrakking van het ultrasoepele monetair beleid in Europa kan ook een impact hebben. Het zou beleggers minder dwingen wanhopig op zoek te gaan naar rendement in onder meer grondstoffen, wat de prijzen nu een extra boost geeft.

De analisten van Barclays gaan nog een stap verder en denken dat 2017 wel eens een turbulent jaar kan worden voor de grondstoffenmarkt. In een onderzoeksrapport met als titel 'De zwarte zwanen van 2017' waarschuwen ze voor een waslijst aan mogelijke 'extreme' events die voorlopig niet ingecalculeerd zijn in de marktprijzen. Niet geheel verrassend is de oorzaak van die events het oprukkende populisme en protectionisme, waardoor 'de politiek waarschijnlijk even belangrijk zal zijn voor de grondstoffenmarkt als de economische omgeving'.

Dat hoeft trouwens niet altijd negatief te zijn voor grondstoffenprijzen. Barclays signaleert vijf schokken die een impact zouden hebben op de aanbodzijde, en daarvan is het prijseffect typisch opwaarts gericht. Zo houden de Barclays-analisten er rekening mee dat Trump terugkomt op het recente nucleaire akkoord met Iran en opnieuw economische sancties invoert. Dat zou broodnodige investeringen in de Iraanse oliesector bemoeilijken en de olieprijs omhoog duwen. Dat laatste gebeurt ook als Venezuela zou verzaken aan zijn buitenlandse schuldverplichtingen: het staatsoliebedrijf riskeert dan in geldproblemen te komen, wat de olieproductie fors zou hinderen.

Aan de vraagzijde waarschuwt Barclays voor een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, maar evengoed voor de impact van een eventuele nucleaire ramp in China. Dat zou de opmars van kernenergie in het land (zie grafiek) onder druk zetten en een tijdelijke boost betekenen voor alternatieve energiebronnen als vloeibaar gas, olie en steenkool.

Gevraagd naar concrete winnaars en verliezers is Cukon niet optimistisch voor grondstoffen die kampen met een overaanbod. 'Ik denk aan ijzererts, aluminium, nikkel en steenkool. Die grondstoffen wacht een dalende trend de komende jaren.' Dat ijzererts het toch goed deed in 2016, is volgens hem enkel een gevolg van financiële speculanten. Een kwartet dat wél op stijgende prijzen kan rekenen, zijn grondstoffen met een 'structureel aanbodtekort': koper, zink, goud en uranium.

Over de goudprijs is ABN AMRO minder enthousiast, zeker niet voor de eerste helft van 2017. De bank ziet geen reden waarom beleggers goud zouden kopen zolang de inflatie onder controle blijft en de lange rente in de VS stijgt, dat laatste met dank aan Trump en de verwachte renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank. Vanaf 2018 kan de goudprijs wel stijgen.
charel01 liked last!
Wees nooit angstig of hebzuchtig, anders worden vaak verkeerde beslissingen genomen.


Minder reclame en meer functies?
Registreer binnen 1 minuut


Minder reclame en meer functies?
Registreer binnen 1 minuut

Gebruikersavatar
charel01
Premiummember
Premiummember
Berichten: 17797
Lid geworden op: 02 Jan 2012 20:17
Contact:

Re: ArcelorMittal

Berichtdoor charel01 » 09 Jan 2017 19:59

ArcelorMittal breidt contracten met Air Liquide uit
Staalconcern ArcelorMittal heeft zijn contracten met Air Liquide voor de levering van industriële gassen verlengd en uitgebreid. Dit maakten de ondernemingen maandag nabeurs bekend zonder financiële details vrij te geven.

ArcelorMittal en Air Liquide verlengden de contracten voor de levering van zuurstof, stikstof en argon voor de productiefaciliteiten in de industriële havengebieden van Fos-sur-Mer en Duinkerken in Frankrijk. Daarnaast wordt Air Liquide toeleverancier van ArcelorMittal in het Belgische Gent, om te voorzien in de groeiende behoefte aan industriële gassen bij die fabriek. In het kader van dit nieuwe contract zal Air Liquide zijn netwerk van pijpleidingen in de Benelux naar Gent uitbreiden.

In de drie genoemde faciliteiten wordt hoogwaardig staal gemaakt voor de auto-industrie, bouw en verpakkingsindustrie.

Zuurstof, stikstof en argon zijn nodig voor veel toepassingen in de staalindustrie, zoals voor de verrijking van de lucht van hoogovens en voor staalproductie op basis van zuurstof. Door de drie gassen kan staal met minder energie worden gefabriceerd, waardoor tegelijk de uitstoot van verbrandingsgassen vermindert.
(END) Dow Jones Newswires
3logic liked last!
Charel
Ablynx,AB Inbev ,Ageas,Ahold-Delhaise,BPost,Biocartis,Euronav,EVS,Gemalto,GLPG,Immobel,KBCA,Kinepolis MDxH,M4E AG,Randstad,Real Dolmen,Roularta,Solvay,Telenet,Tigenix,Teva,e.a.

Gebruikersavatar
charel01
Premiummember
Premiummember
Berichten: 17797
Lid geworden op: 02 Jan 2012 20:17
Contact:

Re: ArcelorMittal

Berichtdoor charel01 » 11 Jan 2017 09:18

Deutsche Bank verhoogt het koersdoel voor ArcelorMittal van 5,5 naar 7,5 euro.
vogelspotter liked last!
Charel
Ablynx,AB Inbev ,Ageas,Ahold-Delhaise,BPost,Biocartis,Euronav,EVS,Gemalto,GLPG,Immobel,KBCA,Kinepolis MDxH,M4E AG,Randstad,Real Dolmen,Roularta,Solvay,Telenet,Tigenix,Teva,e.a.

Munnybunny
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 598
Lid geworden op: 17 Sep 2014 14:20
Contact:

Re: ArcelorMittal

Berichtdoor Munnybunny » 11 Jan 2017 12:25

charel01 schreef:Deutsche Bank verhoogt het koersdoel voor ArcelorMittal van 5,5 naar 7,5 euro.


Loopt DB niet wat achter op de feiten...? :)

Gebruikersavatar
wannesax
Premiummember
Premiummember
Berichten: 861
Lid geworden op: 18 Aug 2014 19:21
Contact:

Re: ArcelorMittal

Berichtdoor wannesax » 11 Jan 2017 12:32

Ik ben geen TA-man, verre van, maar de vorige post van vogelspotter stemt toch tot nadenken.
Na het boerenjaar 2016 en de steile opgang van de koers van 2,01 euro naar 8,26 euro lijkt het me nogal wiedes
dat er een correctie komt.
Mede door het verkoopadvies van UBS naar 5,70 euro is die er dan ook gekomen, een dikke 15% zelfs, maar het aandeel is blijven hangen op 7 euro en dit is een stevige steun gebleken.

Voor mij is er fundamenteel niet veel veranderd, integendeel.
Er zal in 2017 een hogere vraag zijn door de restricties van de VS en Europa voor goedkoop staal uit China.
Meer vraag leidt automatisch naar aanzienlijke prijsstijgingen en de VS zet een hogere infrastructuur duidelijk op
nummer één van zijn agenda.

Ik zeg niet dat we 2016 nog eens vlotjes zullen overdoen maar ik geloof in een verder opwaarts potentieel richting 10 euro.
Wimpie85 liked last!
Wa bringet op te schuiflen ast piëird nie wil ziëken

Gebruikersavatar
charel01
Premiummember
Premiummember
Berichten: 17797
Lid geworden op: 02 Jan 2012 20:17
Contact:

Re: ArcelorMittal

Berichtdoor charel01 » 18 Jan 2017 15:30

Beursblik: Commerzbank zet ArcelorMittal op kooplijst
Koersdoel ook flink omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) Commerzbank heeft woensdag het advies voor ArcelorMittal verhoogd van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 6,50 naar 9,50 euro.

De analisten van de Duitse bank schroefden hun winstverwachtingen voor dit jaar op, vanwege de recente stijging van de staal- en grondstofprijzen. De hogere kosten voor grondstoffen zullen volgens de marktvorsers worden doorberekend aan klanten in de meeste regio's. Omdat ArcelorMittal zelf ook grondstoffen produceert zal de impact voor de onderneming op het bedrijfsresultaat (EBITDA) positief zijn.

De outlook voor de korte termijn verbeterde volgens Commerzbank flink, ook vanwege de lage voorraadniveaus en de politieke bereidheid om het dumpen van staal door met name China tegen te gaan.

Nu gaan de marktvorsers ervan uit dat de vrije kasstroom van de staalgigant dit jaar tussen de 1,5 miljard en 2,0 miljard dollar zal uitkomen.

Er is nog veel onduidelijkheid over de plannen van de nieuwe aanstaande Amerikaanse president Donald Trump over zijn investeringen in de Amerikaanse infrastructuur, maar Commerzbank gaat hoe dan ook uit van een groeiende vraag naar staal in Europa. Wat betreft de staalverzendingen in de vrijhandelszone van Amerika, Canada en Mexico zien de analisten een "onevenredig hoog groeipotentieel".

ArcelorMittal heeft vorig jaar zijn balans versterkt door nieuwe aandelen en desinvesteringen. Een hervatting van dividenduitkeringen zou volgens Commerzbank mogelijk zijn, evenals meer investeringen. Toch denken de marktvorsers dat de staalboer voor het moment terughoudend zal zijn met kapitaaluitgaven.
(END) Dow Jones Newswires
Munnybunny liked last!
Charel
Ablynx,AB Inbev ,Ageas,Ahold-Delhaise,BPost,Biocartis,Euronav,EVS,Gemalto,GLPG,Immobel,KBCA,Kinepolis MDxH,M4E AG,Randstad,Real Dolmen,Roularta,Solvay,Telenet,Tigenix,Teva,e.a.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot], sharky en 36 gasten