Dividendaandelen uit Nederland worden nog aantrekkelijker

dividendaandelen

Begin oktober kwam het nieuwe kabinet Rutte III met de verrassing om de dividendbelasting te gaan schrappen vanaf 2019. Deze dividendbelasting bedraagt nu nog 15 procent. Voor aandeelhouders van dividendaandelen is dit positief nieuws. Doordat er 15 procent belasting wordt geheven op het dividend ontvangen aandeelhouders maar 85 procent van het dividend. Wie in Nederland inkomstenbelasting afdraagt kan dit nu nog hiervan aftrekken. Buitenlandse beleggers zoals uit België hoeven dan niet meer een dubbele roerende voorheffing te betalen. Hiermee worden Nederlandse dividendaandelen aantrekkelijker voor buitenlandse beleggers.

Nederlandse dividendaandelen

Om een indruk te krijgen van Nederlandse dividendaandelen is onderstaand overzicht gemaakt. Let op dit is op basis van de slotkoersen van 24 oktober 2017. Ondanks het zorgvuldig samenstellen zijn fouten niet uit te sluiten. Het overzicht met de top 15 dividendaandelen is beperkt tot aandelen met een notering in de AEX of AMX. Hierin noteren de aandelen met de grootste beurswaarde welke zijn vertegenwoordigd op de Nederlandse beurs. U kunt zelf nog sorteren op naam, dividendrendement, hoe vaak een aandeelhouder dividend ontvangt en de sector.

Vervolg onder de advertentie

Bezoek het brokeroverzicht

 

 Bedrijf / AandeelDividendrendementPeriodeSector
1Royal Dutch Shell6,5%KwartaalOlie industrie
2Aegon5,4%HalfjaarlijksVerzekeraars
3Unibail-Rodamco4,9%HalfjaarlijksVastgoed
4NN Group NV4,3%HalfjaarlijksVerzekeraars
5ING Groep4,2%HalfjaarlijksBanken
6KPN3,7%HalfjaarlijksTelecom
7Ahold Delhaize3,7%JaarlijksRetail
8Randstad3,6%JaarlijksUitzendbureaus
9Boskalis Westminster3,3%JaarlijksMaritieme dienstverlening
10ABN AMRO3,2%HalfjaarlijksBanken
11Akzo Nobel3,2%HalfjaarlijksChemie
12Vopak2,9%JaarlijksTankopslag (vloeibaar)
13Unilever2,9%KwartaalConsumentengoederen
14DSM2,5%HalfjaarlijksChemie
15RELX2,3%HalfjaarlijksUitgevers

Voor Belgische beleggers blijft er een roerende voorheffing van 30 procent in eigen land. Toch is er een voordeel omdat de keuze uit dividendaandelen met ‘slechts’ 30 procent dividendbelasting vergroot wordt. Voorheen was dit dubbel, namelijk eerst 15 procent in Nederland, gevolgd door 30 procent in België. Er komt dus een groter aanbod van aantrekkelijke dividendaandelen. Denk hierbij aan onder andere Royal Dutch Shell, Aegon, Unibail-Rodamco en Nationale Nederlanden Group.

Aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders

Multinationals en fiscalisten hadden al langer de wens op het afschaffen van de dividendbelasting. Nederland is door deze belasting minder aantrekkelijk voor multinationals om zich in Nederland te vestigen. Het verdwijnen van de dividendbelasting kan dus een positieve impuls zijn om voor buitenlandse partijen te investeren in Nederland. Naast de wens voor afschaffing van de belasting op dividendaandelen loopt er ook een zaak hierover. Het Europese Hof van Justitie zou nog het hoofd gaan buigen over de huidige dividendbelasting. Dit kan dus van de baan gaan wanneer deze wordt geschrapt. In 2006 werd de dividendbelasting al verlaagd vanwege kritiek, van 25 naar 15 procent.

Discussieer mee op het beursforum (klik hier).

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:
Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
Tijdelijke actie: €1.000 transactietegoed (t/m 26 april). DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
Tijdelijke actie: €1.000 transactietegoed (t/m 26 april). DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >