KBC aandeel bereikt meerjarige records (technische analyse)

KBC aandeel logo

Vlak voordat het derde kwartaal van 2017 werd afgesloten wist het KBC aandeel wederom een nieuw meerjarig record te bereiken. Inmiddels wist het KBC aandeel dit jaar al een winst van ruim 21 procent te bereiken. Dit is exclusief de dividenduitkering van €1,80 welke in mei werd uitgekeerd. De Belgische verzekeringsbank presteerde sinds begin dit jaar beter dan de andere grote financials uit Nederland en België. Zowel ABN Amro, Aegon, Ageas, ING en Nationale Nederlanden blijven dit jaar op gepaste afstand.

KBC Groep in het kort

KBC Groep ontstond in 1998 na een fusie van de banken Kredietbank, CERA Bank en de verzekeraar ABB Verzekeringen. KBC Groep  heeft ruim 11 miljoen klanten en de geografische herkomst van inkomsten is als volgt: België 64,9%, Tsjechië 18,5%, Hongarije 7,1%, Slowakije 4,6%, Ierland 3,4% en Bulgarije 1,5%. Het netwerk bestaat uit circa 1.600 bankkantoren met meer dan 40.000 werknemers.


 

De drie kernactiviteiten zijn:

  • Banken: actief in retailbanking, private banking, financierings- en geldmarktbank.
  • Verzekeren: levensverzekeringen (52,5%) en schadeverzekeringen (47,5%).
  • Beheer van activa.

Kort voordat de kredietcrisis in de zomer van 2007 begon bereikte het KBC aandeel zijn hoogtepunt. Hierna ging het in snel tempo omlaag maar dat was het geval voor vrijwel alle financiële waarden. In het najaar van 2008 bereikte de kredietcrisis zijn hoogtepunt en de koers van KBC het dieptepunt.

KBC aandeel maandgrafiek historisch
Maandgrafiek vanaf januari 2001, met als dieptepunt de kredietcrisis in 2007 en 2008

Technische analyse van het KBC aandeel

Ondanks dat het aandeel al een mooie stijging heeft laten zien is de snelheid waarmee dit ging beperkt gebleven. De relative strenght index (RSI) is dan ook nauwelijks in de ‘overbought’ zone gekomen (>70), zie onderstaande grafiek. Inmiddels beweegt de koers in een stijgend trendkanaal tussen de diagonale lange termijn steun en de diagonale lange termijn weerstand. De koers van het KBC aandeel oogt ook solide en zal waarschijnlijk nog enige tijd binnen het stijgend trendkanaal bewegen. Mocht er opwaarts een uitbraak zijn dan volgt er een weerstand op circa €76,20. Bij een daling zijn er diverse steunen waarvan de horizontale lange termijn steun en het 200 daags voortschrijdend gemiddelde sterk moeten zijn.

Technische analyse KBC aandeel daggrafiek
Technische analyse KBC aandeel op basis van de daggrafiek

Steunen:

  • Diagonale korte termijn steun (groen gestreepte lijn): €70,80
  • MA50, 50 daags voortschrijdend gemiddelde (rode stippellijn): €69,54
  • Diagonale lange termijn steun (dunne groene lijn): €67,97
  • Horizontale lange termijn steun (dikke groene lijn): €65,34
  • MA200, 200 daags voortschrijdend gemiddelde (blauwe stippellijn): €64,03

Weerstand:

  • Diagonale lange termijn weerstand (rode lijn): €72,65
  • Horizontale lange termijn weerstand: €76,20

Bespreek het aandeel KBC op het forum >>>

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:
Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
ACTIE bij LYNX België: €1.000 gratis transacties voor wie t/m 31 maart een rekening opent. LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >