Taks op effectenrekening ook voor u van toepassing? (+poll)

taks op effectenrekening

Met de taks op effectenrekening voert de federale regering in België opnieuw een belasting voor beleggers in. Naast de taks op effectenrekening komt er een wijziging van de beurstaks en een vrijstelling van roerende voorheffing op dividenden uit aandelen. Door deze maatregelen gaat de belastingdruk bij beleggers verder omhoog terwijl sparen door de lage rente feitelijk een verlies is. Door de lage rente op spaarproducten en de inflatie is er een afname van koopkracht. Hierdoor vonden steeds meer spaarders de weg naar de beurs.

Veranderende wetgeving heeft gevolgen voor banken

Na het debacle van de speculatietaks komt er een nieuwe poging om bij beleggers geld op te halen. De speculatietaks werd snel afgevoerd nadat deze complex bleek te zijn in uitvoering en meer kostte dan het opbracht. De nieuwe/aangepaste taksen moeten bijna 430 miljoen euro gaan opbrengen. De complexiteit zorgt er ook voor dat banken steeds meer moeite hebben met het kunnen aanbieden van hun diensten. Zo heeft Rabobank laten weten: “Vanaf nu stoppen we met het aanbieden van beleggingsproducten. De reden hiervoor: de snel veranderende wetgeving rond beleggen zorgt voor een groeiende complexiteit die steeds meer energie en budget vergt”. Lees hier meer over het niet meer aanbieden van beleggingsproducten door Rabobank.

Taks op effectenrekening

De nieuwe taks is inmiddels een veelbesproken onderwerp op ons beursforum. De vrees onder beleggers is dat de taks op effectenrekening op den duur verder aangepast gaat worden. Zo kan het percentage van 0,15 procent worden verhoogd of de belastingvrije som per persoon worden verlaagd. Per persoon is de belastingvrije som 500.000 euro en dus voor een koppel 1 miljoen euro.

 

Het belastingtarief van 0,15 procent is van toepassing op de gehele effectenrekening. Dus niet op het bedrag boven de belastingvrije som. Dit kan voor vreemde situaties zorgen. Iemand die enkele euro’s boven 500.000 euro uitkomt is dan wel de taks op effectenrekening verschuldigd. Iemand met een bedrag net onder de 500.000 euro zal niks verschuldigd zijn. Dit druist in tegen de term ‘belasting vrije som’ aangezien er toch belasting wordt geheven over de eerste 500.000 euro.

Banken moeten maandelijks de waarde van de effectenrekening bepalen. Aan het einde van het jaar bepalen zij het gemiddelde van de 12 maanden. Aan de hand van dit gemiddelde is dan de 0,15 procent belasting verschuldigd. Dit is weer meer complexiteit voor de banken en brokers. Is de taks te ontlopen door bijvoorbeeld een maand de effectenrekening leeg te trekken en het gemiddelde te verlagen? Een andere optie is maandelijks afromen van de waarde van de effectenrekening door deze niet boven 500.000 euro te laten komen. Het belegde vermogen spreiden over meerdere effectenrekeningen zal geen oplossing zijn. Net zo min het belegd vermogen spreiden met een effectenrekening in het Beleggers met een effectenrekening ruim boven de belastingvrije voet zullen andere methoden moeten onderzoeken.

Pleister op de wond en vrijstellingen

Een kleine pleister op de wond voor beleggers is dat de fiscale vrijstelling op aandelen en pensioensparen wordt verhoogd. De fiscale vrijstelling zal voor de eerste 627 euro zijn voor inkomsten uit dividenden. Daarentegen gaat de vrijgestelde intrest op spaarboekjes met de helft omlaag van 1.880 euro naar 940 euro. Hierdoor is het sparen nog minder aantrekkelijk naast de lage rentes op spaarboekjes. Door de lage rentes werd bijna niemand geraakt met de grens van 1.880 euro, dat zal met 940 euro anders zijn.

Waar aandelen, obligaties en beleggingsfondsen wel tot de taks op effectenrekening worden gerekend zijn er ook vrijstellingen. Pensioenspaarfondsen, levensverzekeringen (tak 21 en tak 23 producten) en niet beursgenoteerde aandelen zijn uitgezonderd. Er is nog wel onduidelijkheid of kasbons zijn vrijgesteld of dat deze worden beschouwd als obligaties.

Vult u ook onderstaande polls in? Na het invullen ziet u de resultaten van andere stemmers.

Zal de nieuwe taks op effectenrekening u treffen?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bent u bang dat deze nieuwe taks in de toekomst aangepast gaat worden om meer beleggers te raken?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Volg en discussieer mee over dit onderwerp op het forum >>>

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:
Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. Al ruim 250.000 klanten beleggen op meer dan 60 verschillende beurzen in ruim 2 miljoen producten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. Al ruim 250.000 klanten beleggen op meer dan 60 verschillende beurzen in ruim 2 miljoen producten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen

LYNX biedt u direct online toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck

Binck is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >