Dow Jones index 19.000 punten en +1.900% in 40 jaar

Amerikaanse economie renteverhoging in Amerika

De Dow Jones index bereikte met een slotstand van boven de 19.000 punten (19,023.87 punten) een nieuwe mijlpaal en gaf een vervolg aan de goede reeks sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Nog niet eerder werd de grens van 19.000 geraakt en het slot bleef ook boven de 19.000 punten. De oudste aandelenbeurs van Amerika bestaat inmiddels ruim 120 jaar en werd opgericht door de redacteuren van de Wall Street Journal en Charles Dow, de oprichter van Dow Jones & Company. Van oorsprong hadden alleen bedrijven uit de industriële sector een notering in de index. Van de oorspronkelijke index is nog maar slechts één bedrijf die nog steeds opgenomen is in de bekende index: General Electric.

1900% winst voor de Dow Jones index in 40 jaar

In de afgelopen 40 jaar wist de Dow Jones index maar liefst 1900% te stijgen (1.888,6% om exact te zijn), zie ook onderstaande grafiek. Dit onderstreept nog eens hoeveel rendement aandelen kunnen geven op de lange termijn. In vergelijking tot bijvoorbeeld vastgoed en in dit geval gegevens van Amerikaanse huizenprijzen gaf de Dow Jones index in de laatste 40 jaar een beter rendement. De Amerikaanse huizenprijzen stegen in dezelfde periode ‘slechts’ met een factor 4,5 tegen een factor 19 voor de Dow Jones index.

Dow Jones index historische grafiek
Historisch verloop van de Dow Jones index in de laatste 40 jaar

Samenstelling DJ-index: weinig ‘verliezers’ dit jaar

Onderstaande tabel laat de prestaties zien van de bedrijven met een notering in de Dow Jones index. Deze zijn gerangschikt van grootste koerswinst sinds begin dit jaar tot grootste koersverlies dit jaar. Opvallend is dat het aantal verliezers beperkt is tot 8, waarvan 2 vrijwel onveranderd en 1 met een verlies van meer dan 10%: Nike (-17,2%).

Dow Jones index 2016 stijgers dalers

Bezoek het beursforum >>>

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:
Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >