FANG aandelen trekken Nasdaq omlaag

FANG aandelen thumbnail

De FANG aandelen zorgden donderdag voor een opvallende daling die de Nasdaq-100 met zich naar beneden trok. Een dag nadat beleggers de presidentsverkiezing van Donald Trump verwerkten viel de Nasdaq-100 in negatieve zin op. De Dow Jones bereikte een nieuw record en de S&P500 noteerde ook in de plus terwijl de Nasdaq-100 maar liefst -1,6% verloor. Tijdens de handel verloor de Nasdaq-100 zelfs tijdelijk bijna -3% (zie onderstaande grafiek).

FANG aandelen Nasdaq
Nasdaq-100 (rood), Dow Jones (blauw) en S&P500 (geel)

Wat zijn de FANG aandelen?

FANG is een acroniem voor vier technologie-aandelen met een grote weging in onder meer de Nasdaq-100. Een acroniem is een woord samengesteld van de eerste letters van andere woorden, in dit geval de namen van de bedrijven: Facebook, Amazon, Netflix en Google. Laatstgenoemde is nu beter bekend als moederbedrijf Alphabet. Deze vier aandelen hebben de laatste jaren hun waarde getoond voor bijvoorbeeld de prestatie van de Nasdaq en S&P500. Hadden deze vier aandelen geen invloed op de S&P500 dan was deze index in 2015 2% lager gesloten.


De FANG aandelen behoren ieder in hun sector tot de grootste bedrijven en vertegenwoordigen ook een enorme beurswaarde, onderstaand overzicht laat de beurswaarde en het verlies van vandaag zien:

  • Facebook: 345 miljard dollar/ -1,9%
  • Amazon: 345 miljard / -3,8%
  • Netflix: 48 miljard / -5,5%
  • Google (Alphabet): 526 miljard / -3,1%

Oorzaak van de daling

De reden van de daling van met name de FANG aandelen maar ook bekende namen uit de Nasdaq-100 zoals Apple (-2,8%), Baidu (-3,1%), Mondelez (-4,8%) en The Kraft Heinz Company (-4,1%) blijft gissen. Een mogelijke oorzaak van de plotse daling kan zijn doordat de aankomend president Donald Trump vooral goed zal zijn voor bedrijven in sectoren als grondstoffen, banken, defensie en farmacie. Beleggers lijken daarom van aandelen te wisselen die een betere tijd tegemoet kunnen gaan onder het bewind van Trump. Een andere reden dat bijvoorbeeld Apple op verlies stond is dat Trump al eens heeft uitgesproken om de productie van Amerikaanse bedrijven weer naar Amerika te willen halen. Door de productie van lagelonenlanden naar Amerika te verplaatsen zal dit gevolgen hebben voor de winstgevendheid.

Overigens zijn het niet alleen de FANG aandelen waar beleggers even niet enthousiast van worden, zo staan defensieve aandelen (die vaak ook bekend staan om hun dividend) al enige tijd onder druk. Denk hierbij aan AB Inbev, Unilever, Danone, Procter & Gamble en Colgate Palmolive.

Bezoek het beursforum >>>

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:
Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
ACTIE bij LYNX België: €1.000 gratis transacties voor wie t/m 31 maart een rekening opent. LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >