Kwartaalcijfers overtreffen de verwachtingen

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Sinds begin juli de verslagperiode voor het tweede kwartaal van 2016 begon overtreffen de meeste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven de verwachtingen. Van de ruim 2.000 bedrijven die al met kwartaalcijfers kwamen hebben er 65% kwartaalcijfers laten zien die de verwachtingen van analisten verslaan.

Kwartaalcijfers van sectoren op een rij

Met name de technologiesector doet het veel beter dan de algemene verwachtingen en hierdoor trekt deze sector ook het gemiddelde omhoog. Aan de andere kant staan nutsbedrijven en oliemaatschappijen die het nog steeds beter deden dan de algemene verwachting maar wel ver achterbleven op de technologiesector. Onderstaand overzicht laat een aantal sectoren zien met het percentage bedrijven dat betere kwartaalcijfers presenteerde dan werd verwacht.

Kwartaalcijfers sectoren verwachtingen grafiek

Opvallend is dat financials het beter deden dan wat analisten hadden verwacht, ondanks de historisch lage rente die bij veel banken en verzekeraars de winstcijfers drukken. Ook de oliemaatschappijen deden het niet slecht met overwegend betere resultaten. Over de afgelopen 5 jaar was het aantal kwartaalcijfers dat beter was dan de verwachtingen nog niet zo hoog als nu (zie onderstaande staafdiagram). In het eerste kwartaal van 2011 was het voor het laatst dat 65% of meer bedrijven de verwachtingen versloegen.

Kwartaalcijfers verwachtingen grafiek

Indicator voor de economie

Kwartaalcijfers zijn een goede indicator voor de economie maar zoals hierboven aangetoond kunnen kwartaalcijfers tussen sectoren veel verschillen. Naast de verschillen tussen sectoren kunnen er ook verschillen tussen regio’s/landen zijn. Als deze laatste stroom van kwartaalcijfers van Amerikaanse bedrijven een teken is dan zullen de Amerikaanse beurzen in de komende maanden waarschijnlijk weer nieuwe records breken.

Bezoek het beursforum, klik hier >>>

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:
Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
ACTIE bij LYNX België: €1.000 gratis transacties voor wie t/m 31 maart een rekening opent. LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >