Aandelen Netflix onderuit ondanks groeiend aantal kijkers

aandelen Netflix logo

Aandelen Netflix gingen dinsdag 19 juli flink onderuit nadat een dag eerder nabeurs teleurstellende cijfers bekend werden gemaakt over het aantal nieuwe abonnees. De aanbieder van maandelijkse online streaming video en demand via internet telde 1,7 miljoen abonnees meer ten opzichte van het voorgaande kwartaal waar het bedrijf eerder rekende op een groei van ongeveer 2,5 miljoen abonnees. Netflix CEO Reed Hastings verwoorde het dat “we groeien maar niet zo snel als gehoopt”. Het totaal aantal abonnees is nu maar liefst 83,17 miljoen. Tijdens de beurshandel daalden aandelen Netflix met bijna 15% (zie onderstaande grafiek).

aandelen Netflix grafiek beurs aandeel

Wat is Netflix?

Met Netflix kunt u met name veel nieuwe Amerikaanse series kijken, vaak voordat de series/seizoenen hier op televisie verschijnen. Naast series is er ook een groot aanbod van films, waarvan nieuwe en oude films het ruime aanbod van diverse genres vullen. Een aantal bekende series zijn onder andere Breaking Bad (zie onderstaande trailer), The Walking Dead en House of Cards. Een groot voordeel van Netflix en vergelijkbare streamingdiensten is het kijken van films en series zonder reclame. Deze streamingdiensten hebben inkomsten dankzij de verschillende maandelijkse abonnementen die worden aangeboden.

Aandelen Netflix onder druk

De populariteit van Netflix is nog steeds hoog maar er lijkt wat verzadiging op te treden en zij zijn ook niet de enige aanbieder van films en series via een streamingdienst. Naast de concurrentie is er ook een hoger aantal abonnees dat vertrekt dan men eerst had ingeschat. Veel van deze abonnees zeggen hun abonnement op door (lichte) prijsverhogingen. In 2015 kondigde Netflix namelijk aan dat abonnementen met €1 à €2 per maand zullen stijgen. Deze stijging was in eerste instantie alleen voor nieuwe abonnees en oude abonnees kregen nog enige tijd de lagere tarieven.

Het aantal nieuwe abonnees ligt wel in de lijn der verwachting maar het aantal abonnees dat het abonnement opzegden viel tegen. In dezelfde periode vorig jaar steeg het aantal Netflix abonnees met 3,3 miljoen tegen de 1,7 miljoen van het 2e kwartaal in 2016. De geraamde groei van 2 miljoen internationale abonnees bleef steken op ‘slechts’ 1,5 miljoen. In het thuisland Amerika was de groei 160.000 abonnees tegen een verwachting van 500.000.

De winst van april tot en met juni 2016 kwam uit op 40,7 miljoen dollar waar dat vorig jaar nog 26 miljoen dollar was. Daarnaast steeg de omzet van 1,6 miljard dollar naar 2,1 miljard dollar. Ondanks stijgende winst- en omzetcijfers waren beleggers teleurgesteld en werden de aandelen Netflix minder gewild.

Valkuilen voor Netflix

Naast concurrentie, prijsveranderingen voor de abonnementen en populariteit van het aanbod is een andere valkuil het toekomstige aanbod van films en series op Netflix. Door middel van algoritmes kan Netflix de populariteit van films en series meten en hierop het toekomstige aanbod afstemmen. Naast het zelf produceren van series worden er ook rechten gekocht van series maar de populariteit hiervan weet men niet van te voren. Als door middel van algoritmes meer op de wens van de abonnees kan worden ingespeeld is de kans op een mogelijk succes van een nieuwe serie groter. De grootste kostenpost voor Netflix zijn de rechten voor het mogen uitzenden en wanneer dit zo efficiënt mogelijk kan worden benut is hier nog meer winst uit te behalen.

Bezoek het beursforum (Netflix) >>>

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:
Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
ACTIE bij LYNX België: €1.000 gratis transacties voor wie t/m 31 maart een rekening opent. LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >