Kenmerken binaire opties volgens de AFM

Kenmerken binaire opties volgens de AFM

De AFM, de Autoriteit Financiële Markten, heeft dit jaar herhaaldelijk aangegeven dat zij steeds meer klachten ontvangt over aanbieders ofwel brokers van binaire opties. Tussen januari en mei 2016 hebben ruim veertig mensen een klacht ingediend bij de toezichthouder. Over vorig jaar werden ruim 200 klachten ontvangen.

Klachten

In veel gevallen gaat het om winst die niet of niet tijdig wordt uitbetaald en te opdringerige verkooptechnieken. Ook worden consumenten geregeld verleid om mee te doen met de binaire optiehandel door middel van veel te rooskleurige verhalen van aanbieders.

Bij binaire opties kun je beleggen door een eenvoudige voorspelling te doen, namelijk of de koers van bijvoorbeeld een aandeel gaat stijgen of dalen binnen een bepaald tijdsbestek. Dat tijdsbestek kan heel kort zijn, vanaf één minuut, maar ook langer, variërend van een uur tot een dag. Is je voorspelling juist, dan maak je winst op je belegging. Doe je een onjuiste prognose, dan is je hele inleg echter verloren.

Financieel product of kansspel

Hoewel er met een zekere mate van kennis van de beurs voordeel behaalt kan worden bij deze vorm van beleggen, is het standpunt van de AFM in Nederland echter dat de kenmerken van binaire opties teveel gelijkenis vertonen met die van kansspelen. Teveel voor het product om als financieel product te worden geclassificeerd.

Hoewel in 2015 aanbieder Optieclub toch door tussenkomst van de rechter een vergunning kreeg van de AFM, opereren veruit de meeste aanbieders vanuit het buitenland. In landen als Malta of Cyprus worden namelijk wel vergunningen verstrekt aan brokers om op de Europese markt binaire opties als financieel product aan te bieden.

Het gebrek aan licenties voor aanbieders van deze vorm van aandelenhandel, maakt dat de markt hierin nog verre van gereguleerd is in Nederland. Toezicht, ook door de AFM, ontbreekt dan ook. Hoewel de AFM dus officieel geen toezichthouder genoemd kan worden (zij ziet binaire opties immers als een kansspel) kan zij zelf niet ingrijpen. Geregeld echter geeft zij wel waarschuwingen af over specifieke traders waar klachten over worden ontvangen en over het product als geheel.

Bezoek het beursforum >>>

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:
Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
ACTIE bij LYNX België: €1.000 gratis transacties voor wie t/m 31 maart een rekening opent. LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >