Aandeel Apple verliest 46 miljard beurswaarde

Beurswaarde Apple verkopen iPhone aandeel

Het aandeel Apple verloor dinsdag nabeurs bijna 8% vanwege tegenvallende cijfers, zie ook de onderstaande grafiek. De daling van het aandeel staat gelijk aan ongeveer 46 miljard dollar minder beurswaarde. Dit is vergelijkbaar met de totale beurswaarde van ING of ongeveer tweemaal de beurswaarde van Philips. De Nasdaq100 futures gingen door de daling van Apple nabeurs ook onderuit en de schade werd beperkt tot -1%. Er moet wel een kanttekening worden gemaakt want de daling betreft de nabeurshandel al is dat een goede indicatie voor wat het aandeel Apple later vandaag gaat doen tijdens de reguliere handel.

Aandeel Apple nabeurs
Aandeel Apple keldert in nabeurs handel

Voor het eerst in 13 jaar daalde de omzet en is ook voor het eerst het aantal iPhone verkopen ten opzichte van een jaar eerder gedaald. Uit de kwartaalcijfers blijkt dat vorig jaar nog 61,2 miljoen iPhones werden verkocht en in het eerste kwartaal van 2016 ‘slechts’ 51,2 miljoen. Niet alleen de verkopen van de iPhone staan onder druk, ook de verkopen van iPads en Macs zijn lager dan een jaar geleden. Bij de iPads was de daling van 12,6 miljoen naar 10,2 miljoen en het aantal verkochte Macs daalde van 4,5 miljoen naar 4 in het eerste kwartaal van 2016. Zie onderstaande grafieken om een indruk te krijgen wat de ontwikkelingen van (het aandeel) Apple over de laatste jaren.

Aandeel Apple prestatie cijfers resultaten
Prestaties van het aandeel Apple (klik voor grotere weergave)

Winst- en omzetdaling

Eerder dit jaar waarschuwde Apple al voor een lagere omzet in het eerste kwartaal. Uit de cijfers blijkt nu dat de omzet daalde van 58 miljard dollar naar 50,6 miljard dollar. De nettowinst zakte van 13,6 miljard dollar naar 10,5 miljard dollar.

Een aantal factoren die negatieve invloed hebben op de cijfers zijn een lagere vraag van iPhones vanuit China en de dollarkoers. Daarnaast nemen de verkopen van smartphones wereldwijd af en dit komt vooral doordat westerse consumenten langer hun toestel behouden.

Een dag later waren de gevolgen van de tegenvallende cijfers in Azië al te merken. Aandelen van toeleveranciers stonden onder druk en verloren tot ruim 4% aan waarde. Onder deze toeleveranciers zijn onder meer bekende namen als Sharp (dat nog wel in de plus bleef), Samsung, Panasonic en LG.

Aandeel Apple toeleveranciers
Toeleveranciers van Apple verliezen op de beurs na de slechte resultaten

Bespreek het aandeel Apple op het beursforum >>>

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:
Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. Al ruim 250.000 klanten beleggen op meer dan 60 verschillende beurzen in ruim 2 miljoen producten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. Al ruim 250.000 klanten beleggen op meer dan 60 verschillende beurzen in ruim 2 miljoen producten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen

LYNX biedt u direct online toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck

Binck is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >