Cash is king! en nu?

Cash is king beleggen

Cash is king, makkelijker gezegd dan gedaan maar ook nu blijkt weer dat dit een beurswijsheid is. De betekenis komt er in het kort op neer dat beleggers geld beschikbaar houden voor onvoorziene omstandigheden. In het huishouden heeft u toch ook wat geld achter de hand voor onvoorziene omstandigheden? Denk bijvoorbeeld aan geld voor een wasmachine die plots kapot gaat of voor het verhelpen van lekkage aan het dak in het geval van een koopwoning.

In het geval van beleggers is een reserve altijd aan te raden voor het geval er plots een kans voordoet om aandelen te kopen. In het geval van een dalende beurs heeft u dan de beschikking over reserves die (deels) gebruikt kunnen worden voor nieuwe aankopen. Ook bij een enkel aandeel kan zich een interessant moment voordoen voor een investering, doe wel uw huiswerk want een daling van een aandeel staat niet garant voor een daarop volgend herstel. Er kan namelijk ook een daling zijn vanwege blijvende verslechterde omstandigheden.


Cash is king, ook voor bedrijven

Cash is king is niet alleen van toepassing op de gewone belegger. Ook bedrijven doen er vaak goed aan om over voldoende financiële middelen te beschikken. In tijden van recessies kan dan een faillissement of een nieuwe aandelenuitgifte worden voorkomen. Hoewel niet elk bedrijf even gevoelig is voor een recessie krijgt vrijwel elk bedrijf er vroeg of laat mee te maken.

Cash beschikbaar maar wanneer kopen?

Nu is de vraag wanneer u het beste uw beschikbare cash kunt omzetten in bijvoorbeeld aandelen. Bodemvissen is voor weinigen weggelegd en de absolute bodem is ook moeilijk te voorspellen dan wel te gokken. Om een stukje op weg te helpen kan er gebruikt gemaakt worden van bepaalde indicatoren of beurswijsheden zoals het bekende:

Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful

Warren Buffett

Cash is king wanneer aandelen kopenKortom wanneer anderen het niet meer zien zitten en vanuit ellende het spreekwoordelijke bijltje er bij neer gooien heeft u de mogelijkheid om (bij) te kopen. De bijgaande grafiek is het typische patroon van een bubble, dit hoeft niet altijd het geval te zijn of zo extreem te zijn als het koersverloop doet vermoeden maar de fases zijn wel herkenbaar. Zo is er bij een daling van de beurzen eerst de fase van ontkenning (denial), mogelijk gevolgd door een tijdelijke opleving (bull trap) waarna bij een verdere daling de angst (fear) in de markt sluipt. Inmiddels zijn de laatste fases van de daling aangebroken en volgen de overgave (capitulation) en de wanhoop (despair) waarbij de meeste beleggers het niet meer zien zitten. Juist wanneer bijna niemand het meer ziet zitten is de bodem nabij en bent u blij met uw cash dat gebruikt kan worden voor nieuwe aankopen.

Bezoek het beursforum (klik hier)

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:
Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
ACTIE bij LYNX België: €1.000 gratis transacties voor wie t/m 31 maart een rekening opent. LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >