Europese autosector weer in de lift

Auto-industrie

De Europese autofabrikanten zitten weer enige tijd in de lift na een slecht derde kwartaal voor de Europese automobielsector. Met name Volkswagen kreeg het flink te verduren door dieselgate waarbij de fabrikant op grote schaal fraude pleegde met emissiewaarden van dieselauto’s. Inmiddels zijn de aandelen van Europese autofabrikanten weer aan het stijgen, dit komt onder andere door goedkope grondstoffen waardoor marges verbeteren, een zwakkere euro waardoor export aantrekkelijker wordt naar landen met andere valuta en de stimuleringen van de ECB voor de Europese economie. Een goede graadmeter voor de Europese autosector is de Europe STOXX 600 Automobiles & Parts, zie de onderstaande grafiek voor het verloop van deze index in 2015. In deze index zijn onder andere de volgende bedrijven opgenomen: Daimler, BMW, Continental, Volkswagen, Renault, Michelin, Peugeot, Fiat en Porsche.

Europese autofabrikanten STOXX Europe 600 Automobiles & Parts
De Europe STOXX 600 Automobiles & Parts in 2015

Goedkope euro positief voor Europese autofabrikanten

Geholpen door een zwakkere euro behaalde Volkswagen de langste winstreeks in vijf jaar tijd, namelijk 10 dagen achtereenvolgend een slot in de plus. De Europe STOXX 600 Automobiles & Parts herstelde inmiddels van 450 punten naar nu 579 punten, een stijging van bijna 29%. Onderstaande grafiek laat vrijwel continue een tegengestelde beweging zien van de grafiek van de Europe STOXX 600 Automobiles & Parts. Dit is verklaarbaar aangezien een goedkopere euro zorgt voor hogere marges wanneer bijvoorbeeld auto’s worden verkocht in landen met een andere valuta dan de euro.

Op 26 november kwam ook het nieuws dat de verkopen van bestelauto’s in Europa sterk toeneemt. Zo werden in oktober 151.000 nieuwe bestelauto’s verkocht en dat was een stijging van 7,3% ten opzichte van oktober 2014. Met dit cijfer is er inmiddels al een stijging van 26 opeenvolgende maanden voor bestelauto’s. Over de eerste 10 maanden van 2015 gezien is er een stijging van 10,8% van verkopen van bestelauto’s in vergelijking met een jaar eerder.

Europese autofabrikanten grafiek euro dollar 2015
Grafiek EUR/USD 2015

Bezoek het beursforum (klik hier)

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:
Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
ACTIE bij LYNX België: €1.000 gratis transacties voor wie t/m 31 maart een rekening opent. LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >