Grondstoffenmalaise duurt voort

dollar en goud

In oktober was er nog een opleving bij veel grondstoffen, zoals (edel-)metalen, maar inmiddels hebben deze weer nieuwe meerjarige dieptepunten bereikt. Al ruim vier jaar laten bijna alle grondstoffen dalende prijzen zien en de Bloomberg commodity total return index blijft hierdoor ook dalen, zie onderstaande afbeelding. De index die bestaat uit 22 verschillende grondstoffen is in een jaar tijd al ongeveer 30% gedaald. De problematiek van de grondstoffen is vooral te herleiden naar de tegenvallende economische groei van opkomende markten zoals China, Brazilië, India, etc. Samen met Rusland en Zuid Afrika vormen dit de BRICS. De gemiddelde economische groei voor 2015 zal uitkomen op om en nabij de 5% terwijl dit 5 jaar geleden bijna het dubbele was met 9%. Cyclische grondstoffen en basismetalen, zoals olie, ijzererts en koper, hebben het vooral zwaar te verduren.

Grondstoffenmalaise Bloomberg commodity index total return
Bloomberg Commodity index
Grondstoffenmalaise economische outlook IMF
Economische groei en outlook volgens het IMF

Grondstoffenmalaise en koopjes doen

Voor wie een lange beleggingshorizon heeft kan het interessant zijn om koopjes te doen bij grondstofproducenten maar dan blijft het moeilijk om de bodem te voorspellen. Marktkenners verwachten dat in 2016 de grondstofprijzen weer zullen aantrekken maar een wereldwijde economische groei lijkt volgens cijfers van het IMF (zie bovenstaande grafiek) beperkt te zijn voor de komende jaren. Onder de aandelen die kunnen profiteren van herstellende grondstofprijzen zijn onder andere olieproducenten, mijnbouwers en metaalbedrijven. Om een indruk te geven van de invloed van de dalende grondstofprijzen volgt hier een grafiek met het koersverloop in 2015 van ArcelorMittal, Glencore en Royal Dutch Shell.

Grondstoffenmalaise Shell Glencore ArcelorMittal

De lage waarderingen van dit moment komen niet alleen door de tegenvallende economische groei van opkomende economieën maar zijn ook een verwerking van fundamentele cijfers en een verslechterde outlook. De aandelenkoersen van grondstofgerelateerde bedrijven zijn samen met de bedrijfswinsten van diezelfde bedrijven gedaald. Er zijn uitzonderingen waarbij de aandelenkoersen nog een beperkt verlies laten zien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de grote oliemaatschappijen welke vaak een hoog dividendrendement hebben. Mede door het in stand houden van dat dividend worden de koersdalingen beperkt. De vraag is alleen hoe lang bedrijven als Shell nog het dividendbeleid kunnen hanteren wanneer in dit geval de olieprijs zo laag blijft.

Sinaasappelsap

Niet direct een grondstof dat snel in de spotlights komt maar met een stijging van bijna 60% in een aantal weken tijd is het wel het vermelden waard, zie ook onderstaande grafiek. De kans dat u binnenkort voor uw sinaasappelen en/of sinaasappelsap meer gaat betalen is groot, dit komt door een bacterie die de oogst in Florida teistert. De greening-bacterie tast sinaasappelbomen in Florida aan waardoor de opbrengst van de oogst in Florida ongeveer een kwart lager zal zijn dan normaal. Bedrijven die deze grondstof gebruiken in hun producten zullen dan ook een hogere inkoopprijs hebben, voorbeelden zijn Pepsi en Coca Cola met hun vruchtendranken Tropicana en Minute Maid.

Grondstoffenmalaise sinaasappelsap orange juice graph grafiek
Grafiek voor de prijs van sinaasappelsap

Discussieer over grondstoffen op het forum (klik hier)

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:
Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
ACTIE bij LYNX België: €1.000 gratis transacties voor wie t/m 31 maart een rekening opent. LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >