Russische roebel in vrije val

De daling van de Russische roebel ging de laatste 1,5 maand in sneltreinvaart door en in een poging deze daling te stoppen heeft de Russische centrale bank de rente sterk verhoogd. Het rentetarief werd verhoogd van 10,5% naar 17%, zie het persbericht van de Russische Centrale Bank (klik hier). Ondanks een renteverhoging vorige week donderdag van 9,5% naar 10,5% bleef de roebel in waarde afnemen (zie onderstaande grafiek).

Russische roebel Euro grafiek


Maatregelen om de Russische roebel te steunen

Maandag bleef de Russische munt echter onder druk staan en beleefde zelfs de grootste eendaagse daling sinds 1998. Om een verdere waardedaling van de Russische roebel maar ook inflatierisico’s te beperken werd kort na middernacht Russische tijd de rente drastisch verhoogd. De daling van de Russische roebel staat al langere tijd sterk onder druk vanwege sancties die de Russische economie raken maar ook de dalende olieprijs doet de Russische economie niet goed. Vooral de olieprijs lijkt een sterke relatie te hebben met de waarde van de roebel en het is dan maar de vraag of de renteverhoging wel het gewenste effect zal hebben (zie onderstaande grafiek).

Russische roebel olie grafiekSpeculaties nemen nu ook toe voor nog meer drastische maatregelen om de daling van de Russische roebel te stoppen. Zo kan worden besloten om de uitvoer van valuta te verbieden. Op de termijnmarkt steeg de rente op Russische staatsleningen naar bijna 13%, dit is zelfs hoger dan die van landen als Egypte en Irak.

De extreme verhoging van de rente is waarschijnlijk niet uniek, renteverhogingen van dit formaat komen zelden voor en zeker niet als één stap. In Indonesië vond blijkbaar in 1997 een nog sterkere verhoging plaats. In de jaren ’70 vonden in de Verenigde Staten ook extreme renteverhogingen plaats maar dit ging vaak in kleinere stappen in korte tijd (zie onderstaande afbeelding).

Rente FED Federal_Funds_Rate_1954_thru_2009_effective

Klik hier om naar het onderwerp ‘Russische roebel’

te gaan op ons beursforum

 

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:
Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
ACTIE bij LYNX België: €1.000 gratis transacties voor wie t/m 31 maart een rekening opent. LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >