Komt er nog een eindejaarsrally? (+poll)

Exact een week geleden, op 5 december, werden er door de AEX index en BEL20 nieuwe meerjarige records gehaald. Na de stevige winsten van de anderhalve maand ervoor lijkt er nu weer een (kleine?) correctie te volgen. Vanaf vrijdag 17 oktober tot en met vrijdag 5 december stegen de AEX index en BEL20 met ongeveer 15% zonder enige tussentijdse correctie. De vraag die veel beleggers nu bezighoudt is “komt er nog een eindejaarsrally?”

Wat is een eindejaarsrally?


De eindejaarsrally is een bekend fenomeen in de beurswereld, dit komt er op neer dat de beurs aan het einde van het jaar meer stijgt dan in andere maanden. De eindejaarsrally begint vaak al in november, dit is statistisch aangetoond maar geeft geen zekerheid voor de toekomst. Zo hebben onderzoekers de maandelijkse stijging van de S&P500 vanaf 1971 bijgehouden en vertaald naar een gemiddelde per maand (zie onderstaande diagram). De maanden november en december lieten vanaf 1971 een gemiddelde stijging van 1,50% en 1,70% zien. Een sterkere stijging dan bijvoorbeeld de maanden maart en april waar gemiddelde stijgingen waren van 1,18% en 1,49%. Vanwege de ruime tijdspanne zijn de gegevens redelijk betrouwbaar maar er zijn natuurlijk ook negatieve uitschieters. Ook bij een eindejaarsrally kunnen individuele aandelen achterblijven of juist dalen.

Eindejaarsrally S&P500 2014 graphEen andere beursmythe is “sell in may but remember to come back in september”, deze lijkt met bovenstaande gegevens niet helemaal juist te zijn. Eind mei verkopen en weer begin oktober op de beurs terug komen lijkt rendabeler te zijn, gezien de septembermaand statistisch gezien de slechtste is. Een kanttekening kan gemaakt worden dat er in ieder geval in het recente verleden twee septembermaanden waren die het gemiddelde omlaag halen: september 2001 met de aanslagen op het World Trade Center in New York en september 2008 ten tijde van de crisis in de Eurozone.

Eindejaarsrally in 2014

Vooralsnog laat de BEL20 ten opzichte van de AEX index een betere prestatie zien vanaf begin november (zie onderstaande grafiek). De BEL20 haalt vanaf begin november net geen stijging van 2% terwijl de AEX index lichtrood staat. De dalende olieprijs (“Olieprijs, how low can you go?”) heeft veel invloed op de AEX index, met aandelen als Fugro, SBM Offshore en natuurlijk zwaargewicht Royal Dutch Shell die de index weten te drukken. In ieder geval blijven beide indexen voorlopig achter op de gemiddelde stijging van de S&P500 over de maanden november en december: 3,23% (1,015 * 1,017).

Eindejaarsrally AEX index BEL20 grafiek 2014

Poll: komt er nog een eindejaarsrally?

Na vandaag volgen nog 11 beursdagen om 2014 af te sluiten, wat denkt u komt er nog een eindejaarsrally? Bent u benieuwd wat andere beleggers verwachten? Stem dan op de onderstaande poll.

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:
Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
ACTIE bij LYNX België: €1.000 gratis transacties voor wie t/m 31 maart een rekening opent. LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >